Acupunctuur

Wat is acupunctuur? Acupunctuur is een behandeling afkomstig uit de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en bestaat uit het zetten van naalden op bepaalde punten, waardoor het lichaam wordt geactiveerd om de balans in de energie huishouding te herstellen. In de Chinese Geneeskunde vindt men, dat alles in beweging is niet alleen in onszelf, maar ook in onze omgeving. De acupunctuurbehandeling zal erop gericht zijn om blokkades op te heffen en de balans te herstellen, zodat de Qi (vrij vertaald als “Energie”) weer onbelemmerd kan stromen.

 

Acupunctuur en onze Westerse maatschappij

Acupunctuur wordt in onze Westerse maatschappij steeds meer geaccepteerd als een volwaardige behandeling. Steeds minder wordt een acupunctuurbehandeling gezien als een alternatieve vorm van geneeskunde. Vroeger was het vooral bij chronische klachten, waarbij de reguliere geneeskunde geen oplossing meer kon bieden, maar tegenwoordig wordt acupunctuur ook preventief ingezet om ziekte te voorkomen en voor het hervinden van een verstoorde balans, zowel lichamelijk als geestelijk. Acupunctuur verhoogt de weerstand van het lichaam en het vermindert pijn. Door het behandelen van bepaalde punten op het lichaam wordt het natuurlijk helend vermogen (media natura) van de mens geactiveerd. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samenhang van twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze twee krachten.

 

Diagnose

Er zal, voordat er begonnen wordt aan een behandeling, een uitgebreid onderzoek plaatsvinden, dat bestaat uit:

  1. Vraaggesprek
  2. Lichamelijk onderzoek, waarin de pols en tong diagnostiek een belangrijke rol spelen.

Met deze informatie wordt een diagnose gesteld, die iets zegt over de mate en soort van disbalans. Voor de lijst van aandoeningen, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O) door middel van acupunctuur te behandelen of te verbeteren zijn klik hier.

 

De vergoeding vanuit de zorgverzekeraar heeft geen invloed op het eigen risico.